WEET JIJ WAT CHRONOVOEDING IS

Vraag jij je soms ook af hoe en wanneer je nu net moet eten voor het bereiken van je resultaat?

 

Het verband tussen wat we eten en wanneer we eten is al langere tijd onderwerp van gesprek. 

 

We hebben allemaal wel eens de oude gezegden gehoord dat je “niet meer moet eten na 7 uur ‘s avonds als je af wilt vallen” en “als je opstaat eerst een glas warm water met citroen drinken”, om er maar een paar te noemen. 

 

Sommige concepten zijn wetenschappelijk bewezen, terwijl andere dat niet zijn. 

 

In realiteit heeft de cyclus van de zon een grote invloed op de processen die zich in ons lichaam afspelen, waaronder het verwerken van voedsel. 

 

Chronobiologie is de tak van de biologie die het ritme in levende organismen bestudeert. 

 

Veel van de processen met fysiologische of nutritionele relevantie voor ons lichaam volgen een cyclus van 24 uur. Onze biologische klok wordt aangestuurd door externe signalen zoals licht en donker, geluiden, het weer, eten en drinken. Recente studies hebben aangetoond dat het timen van de voedselinname een significante rol kan spelen bij het reguleren van het gewicht. 

 

In een studie met mensen die een dieet volgden om gewicht te verliezen, verloren diegenen die hun hoofdmaaltijd laat aten (na 15 uur) significant minder gewicht dan de vroege eters (voor 15 uur)

Je ontdekt : 

🧡 Hoe je slanker en fitter kan zijn
💚 Waarom zoveel mensen last hebben van                      verminderde energie.
💛 Hoe je door een actieve gezonde levensstijl toe te passen veel meer energie gaat krijgen
💙 Waarom je geen uren moet sporten om  resultaat te bekomen.
❤️ Hoe je je beter in je vel kan voelen

VRAAG NU AAN!

Wil jij weten waarom jij je nog niet top fit en lekker in je vel voelt?!

Boek hieronder een gratis 1 op 1 sessie met mij!

 

Voel je je slaperig? 

Sommigen van ons hebben de behoefte halverwege de middag te slapen2 . Daarnaast tonen veel studies een dip veroorzaakt door de lunch in onze mentale prestaties tijdens deze periode. Dit houdt dan weer verband met een verlaagde productiviteit op het werk in de middag . Onze circadiane ritmes kunnen veel van onze lichamelijke functies beïnvloeden. 

Onze energieniveaus zijn daar geen uitzondering op. Onderzoek toont aan dat er een dip te zien is in de energieniveaus halverwege de middag/na de lunch. Dit verklaart waarom de siësta in de namiddag in veel verschillende culturen over de hele wereld een onderdeel is geworden van de werkdag. Sommigen van ons ervaren deze dip in de energieniveaus na de lunch echter niet. Dat houdt verband met het chronotype van deze individuen. Het is waarschijnlijker dat zij een energiedip ervaren halverwege de ochtend in plaats van halverwege de middag. Ondanks dat onze slaap en prestaties voornamelijk beïnvloed worden door de ‘master clock’ van ons lichaam, zijn er ook andere factoren die van invloed zijn, zoals: ons hydratatieniveau, de hoeveelheid slaap die we de nacht ervoor gehad hebben en de grootte van de maaltijd tijdens de lunch. Enkele studies suggereren dat de energiedip na de lunch groter kan zijn als de lunch een calorierijke maaltijd is.

Heb je na het lezen van dit blog vragen over dit onderwerp of wil je weten waarom het jou nog niet lukt om je gezond en top fit in je vel te voelen? Boek dan een gratis 1 op 1 sessie bij mij in. Ik kijk dan waar jouw grootste uitdagingen liggen en wat voor jou de beste aanpak is om een hele grote stap te zetten richting het droom lichaam waar jij naar toe wil en of wij een goede match zijn samen.

En of ik je bij die aanpak kan helpen. Ik heb deze week nog een paar sessies vrij , dus wees er snel bij.

IMG_20200607_083334_297

Ilse Vanesch, Body and Beast coach. Hoe kan ik je helpen om je gezond, fit en vitaal maar vooral lekker in je vel te laten voelen!?        Als coach heb ik de gave om jouw terug op dreef te zetten, je te inspireren waar nodig is voor een gezonde levensstijl